Kleuren en psychologie

De psychologie van kleur

Bij het kiezen van kleuren voor de inrichting van een woning of kantoor speelt onbewust de psychologie een rol. Menigeen kiest kleuren op basis van zijn of haar gevoel. Ze zeggen echter iets over onze gemoedstoestand of ons karakter.De interieuradviseur kan met een kleuradvies een statement maken en kleur bekennen. Ik geef u hierbij een overzicht wat kleuren betekenen en kunnen doen.

Blauw is een koele, rustige en neutrale kleur. Deze kleur geniet de nodige autoriteit, voornamelijk in de donkere tinten. Helder blauw is de meest analytische kleur, die verwijst naar trouw, verantwoordelijkheid en veiligheid. Het lichte blauw van de zee en de lucht staat voor universele vrijheid en openheid. Blauw symboliseert ook koude, afstandelijkheid, ijzigheid en eenzaamheid en wijst op plichtbewustzijn, wijsheid, waarheid en schoonheid.

Rood is een warme kleur die voor energie, mannelijkheid en fysieke moed staat. Daarentegen lokt hij vaak ook opstandigheid en spanning uit. Rood is een kleur die verwijst naar seks, macht, passie en gevaar, door zijn associatie met vuur.

Groen is de kleur der zuivere harmonie, hij geeft rust en waakt over de gezondheid. Deze kleur geeft evenwicht tussen lichaam en geest, wat herstel, vrede en zuurstof brengt. Groen zegt iets over een vruchtbare omgeving, waarbij werk, succes en gezondheid in balans komen. De kleur heeft een associatie met de natuur, die rust en veiligheid uitstraalt.

Geel is de kleur die het positivisme of optimisme weergeeft. Optimisme en vriendelijkheid doen denken aan de zon, aan bloemen en het begin van de lente. Geel geeft levenslust en is van nature een bron van vriendelijkheid en creativiteit, hij zet de hersenen aan tot werklust.

Zwart is klassiek en straalt ernst uit. Het staat voor veiligheid, zekerheid, maar ook voor koude en onderdrukking.

Wit is de kleur van de onschuld, het licht en de waarheid.

Oranje heeft een feestelijk aspect door de associatie met beweging, warmte en levenskracht. Het is een zeer positieve kleur die vitale kracht uitstraalt, ons aanzet tot lachen en ook feestelijkheid symboliseert.

Paars heeft vele benamingen of schakeringen. De kleur dankt haar oorsprong in waardigheid, ingetogenheid, kwaliteit, luxe en authenticiteit en verwijst naar een spiritueel bewustzijn.

Roze doet de vrouwelijke onschuld naar boven komen. Het staat voor zachtheid en gezondheid en neemt de mens mee naar sprookjesland. Roze is de kleur van de romantiek, die tevens doet denken aan de kracht van de roos.

Bruin verwijst naar moeder aarde en is gegrond. Het is een kleur met betrouwbaarheid en heeft echtheid in zich. De warme verwijzing naar de natuur zorgt voor de nodige rust. De kleur bruin verwijst naar gebrek aan afwerking en gebrek aan humor, komt vaak zwaar over. Bruin heeft een associatie met standvastigheid en stabiliteit.

KleurenwaaierKleurenKleuren

De juiste toepassing van kleur(en) in het interieur kan een woon- of werkomgeving rustgevend of juist inspirerend maken. Heeft u moeite met kiezen of combineren? Vragen staat vrij dus stuur uw vraag via onderstaand reactieformulier.

Diana van Wieringen, interieurvormgever

Geef een reactie