Daglicht in het interieur

Daglicht in het interieur

Daglicht in het interieur is essentieel voor een gezond leven. We realiseren ons niet dat we 90% van de tijd binnen doorbrengen. Voldoende lichtinval in huis en op kantoor zijn onontbeerlijk, want daglicht en de kwaliteit van de lucht, die we inademen, bepalen de leefbaarheid van een interieur.

Daglicht heeft een positieve invloed op onze gemoedstoestand en op onze gezondheid. De kans op allergieën en astma zijn minder groot en ook de opname van vitamine D is beter wanneer we voldoende daglicht hebben. Wanneer een ruimte veel invallend daglicht heeft ervaart men deze als groter. Daglicht heeft ook invloed op ons bioritme. Kunstlicht, ofwel artificieel licht, waaronder ook het licht van computers, tablets en smartphones behoort, verstoort het bioritme juist. Het lichaam raakt in de war en we vallen moeilijker in slaap.

Als we op een zolderverdieping meer licht willen creëren dan kunnen we het volgende aanhouden. Benut minimaal 12% van de vloeroppervlakte in het dak als dakraam. Licht van boven geeft meer connectie met buiten en is effectiever. Plaats liever twee kleine dakramen dan één grote. Is de zolderruimte breed, plaats in dat geval brede ramen. Is de ruimte smal en diep, plaats dan lange smalle ramen.

    

Geef een reactie