Vintage versus modern

Karpet op maat

Zachte materialen geven een behaaglijk gevoel aan een ruimte en verbeteren tevens de akoestiek. Strakke lijnen en kille materialen kunnen door middel van een aantal klassieke onderdelen net die touch krijgen die een ruimte persoonlijk maken en een ziel geven. Denk aan een steriele werkomgeving waar een karpet, raamdecoratie en een paar persoonlijke foto’s in grote lijsten het verschil kunnen maken.

Het zoeken naar de juiste combinatie van producten en materialen waarmee een werkruimte het comfort krijgt, waardoor de gebruiker zich volledig kan focussen op zijn werkzaamheden, is de uitdaging waar ik naar streef. Rust en sfeer dragen bij aan beter presteren.

Vintage karpetten zijn in meerder kleuren en afmetingen leverbaar. Rood accenten op een PVC, houten of beton vloer geven warmte en stimuleren actie.

Loungen at The Antonia

In 2019 werd gestart met de nieuwbouw van Loungeboat The Antonia. Een prestigieus project dat behalve duurzaam varen ook een doel nastreeft. Het interieur is multi-inzetbaar voor een brainstormsessie, vergadering, training, presentatie, private dining of teambuilding event. Laat u verrassen door het verhaal achter dit project en de mogelijkheden aan boord.

Instyling mocht meedenken bij de totstandkoming van de inrichting en steunt dit project van harte. Met alle Covid-19 maatregelen wordt rekening gehouden tijdens de vaart. Laat u meevoeren in de wereld van de ultieme watersportbeleving en wees welkom.

De dekbedden droom

Slapen als Assepoester.

De kwaliteit van een dekbed is afhankelijk van de vulling, de vulkracht, de soepelheid van de tijk en het warmte- en vochtregulerend vermogen. Een evenwichtige combinatie van die eigenschappen zorgt ervoor dat de gebruiker heerlijk zacht en droog kan slapen.

Het rendement van volgroeide dons

Volgroeid dons heeft een hogere vulkracht. Dat betekent dat er minder van nodig is om het dekbed tot het juiste volume op te vullen. Hoogwaardig dons is essentieel voor de opbouw van warmte en ventilatie. Het dekbed zal ‘ademen’ en warmte en vocht op natuurlijk wijze afvoeren. Daardoor blijft het dekbed zacht, comfortabel en uiterst drapeerbaar. Door zijn lichtheid, finesse en veerkracht geeft deze dons het gevoel dat je onder een wolk van lucht slaapt.

Keurmerken

Er zijn eendendons en ganzendons gevulde dekbedden op de markt. Kwaliteitsdons producten zijn voorzien van het strenge Downpass keurmerk. Dit keurmerk verenigt fabrikanten die zich houden aan de gedragscode met betrekking tot het dierenwelzijn. Vulmateriaal met het Downpass-keurmerk is na afloop van de gebruiksperiode biologisch afbreekbaar omdat het geproduceerd is zonder agressieve desinfecteringsmiddelen. Het is door de hele productieketen heen traceerbaar en voldoet aan de meeste strenge dierenwelzijnseisen.

Nomite is een keurmerk van de European Down & Feather Association (EDFA). Donzen dekbedden met dit label zijn geschikt voor mensen met een allergie voor huisstofmijt en voor mensen met astmatische aandoeningen.

De Öko-Tex 100 norm is een internationaal erkend certificaat voor veiligheid in de textielketen. Dit label geeft aan dat het gebruikte textiel getest is op schadelijke stoffen en geen risico vormt voor de gezondheid van de gebruiker.

Een goede leverancier geeft een tevredenheidsgarantie. Dekbedden van goede kwaliteit worden per vak gevuld en kunnen nagevuld worden. Als men achteraf een te koud dekbed heeft gekocht kan het eenvoudig aangepast worden naar wens van de gebruiker. Door deze tevredenheidsgarantie is men zeker van de ideale warmte isolatie. Deze garantie is uniek en wordt slechts door een enkele leverancier afgegeven. Informeer hiernaar!

Dekbedden kunnen met meerdere materialen gevuld worden

Dons dekbed

Er zijn meerdere donssoorten die gebruikt worden als vulmateriaal voor dekbedden. 90% volgroeide eendendons, hoogwaardige 90% Poolse witte ganzendons, 90% witte ganzendons, waarbij de ene soort lichter en fijner is dan de andere. In combinatie  met het type tijk zal de vochtregulatie verschillen. Ganzendons is fijner dan eendendons, omdat er minder veer-steeltjes voelbaar zijn.

Dry-Wool dekbed

Dit dekbed is gevuld met een vliesmix van Wol en Tencel, waardoor er een aanzienlijk betere vochtregulatie ontstaat. Het dekbed is hierdoor lichter, soepeler en wasbaar op 60 graden.

Technifill dekbed

Dit is een hoogwaardige gesiliconiseerde synthetische vezel met een hoog volume en laag gewicht. Het is op 60 °C wasbaar, zonder dat het veel aan volume verliest.

Door toevoeging van zilverdraad is het dekbed anti-bacterieel. Tevens is het goed ademend en heeft een langere levensduur dan de gemiddelde synthetische dekbedden.

Moerbeiboom zijde dekbed

Voor dit zijde dekbed worden alleen met de hand gespreide vezels gebruikt. Dit geeft een veel betere vochtopname en vochtafgifte dan de wildzijde. In combinatie met de 100% zijden tijk is het dekbed verwarmend bij kou en verkoelend bij warmte.

Linnen dekbed

Dit dekbed bestaat uit een hoogwaardige mix van 70% linnen en 30% Tencel. Dit natuurlijke dekbed wordt in het bijzonder bij warme zomernachten hoog gewaardeerd door het koelend effect van linnen. Door de mix van linnen en Tencel is het koel en heel vocht regulerend.

Katoen dekbed

Dit zomerdekbed is gevuld met 100% katoen. Het dekbed is op 40 °C wasbaar. Het heeft een zeer gunstige prijs.

Cashmere dekbed

De Cashmere geit leeft op een hoogte van zo’n 3000 meter in het Himalaya gebergte. In deze koude omgeving worden ze door hun haarsoort zeer goed beschermd. Voor de kwaliteit is het scheiden van de pluizige onderharen van de stugge bovenharen belangrijk. Door uitsluitend de onderharen te gebruiken wordt de meest hoogstaande kwaliteit bereikt. Dit dekbed heeft een uitstekende vocht- en warmteregulatie en voelt nog steeds droog aan als het 30% vocht heeft opgenomen.

Kameelhaar dekbed

Het kameelhaar komt uit de hooggebergtes van Centraal Azië. De temperatuur in het leefgebied van de kamelen is van -20 °C ’s nachts tot +40 °C overdag. Dit natuurhaar is dus uitermate geschikt als vulmateriaal aangezien het de grote temperatuur schommelingen op kan vangen. De meest hoogstaande kwaliteit wordt bereikt door alleen de zachte onderharen te gebruiken. Door de hoge vochtregulatie ontstaat een aangenaam en droog slaapklimaat.

Eiderdons dekbed

Eiderdons is zeer exclusief. Niet alleen door de zeer beperkte hoeveelheden die beschikbaar zijn, maar ook door de onvergelijkbare eigenschappen van Eiderdons. Op het gebied van warmte-isolatie en levensduur is Eiderdons onovertroffen. Dit type dekbed bestaat uit kleine vakjes die op ambachtelijke wijze gevuld worden. Hierdoor blijft de Eiderdons perfect op zijn plaats. Deze ‘daunenbatist’ weegt slechts 75 gram per m2. Een eiderdons gevuld dekbed is zeer kostbaar.

 

Bekledingsstof uit PET flessen

Dinamica Classica milieu verantwoord stofferen.

Er zijn prachtige ontwikkelingen voor de bekleding van meubelen, plafond- en wandpanelen en bootkussens.

Dinamica Classica is een exclusieve en tijdloze microvezel stof, verkrijgbaar in 111 modieuze kleuren. De stof is ecologisch ontwikkeld volgens een revolutionaire en nieuwe techniek en heeft alle voordelen van moderne technologie. Dinamica ademt, kreukelt nauwelijks en kan gewassen worden op 40 graden. Het product wordt gegarandeerd voor 5 jaar tegen veroudering, fabrieksfouten, lichtechtheid en pilling bij normaal gebruik.

Dinamica® is een ecologische microvezel. Het productieproces is vergelijkbaar met dat van papier recycling, waarbij geen schadelijke chemische stoffen worden gebruikt. Het gerecyclede polyester in Dinamica® is afkomstig van polyestervezels (T-shirts, stoffen, vezels) en PET (flessen, plastic, enz.). Recycling van polyester betekent het verminderen van energieverbruik en CO2-uitstoot in de atmosfeer met 80% vergeleken met het traditionele productieproces van polyester op basis van benzine.

Dinamica voldoet aan de EPD®-certificering die de meest geavanceerde milieuproductverklaring is voor producten met ISO 14025 normering. De ultieme stap voor de inzet van een schoner milieu. Dinamica® bekledingsstof is tevens gecertificeerd volgens de Oeko-Tex® Standard 100 klasse I.

Slaapsystemen en maatwerk

Slaapsystemen en maatwerk.

Een derde deel van het leven besteedt ieder mens aan slapen. De kwaliteit van slapen is belangrijk voor herstel van lichaam en geest. Een goed bed is essentieel voor de ondersteuning van het lichaam en voor de kwaliteit van ontspanning. Vaak wordt vergeten om te informeren naar de materialen en de duurzaamheid van een bed en de bijbehorende matrassen.

Boxspring bed

Een boxspring is letterlijk een ‘bak met springveren’. Deze wordt vorm gegeven als een gestoffeerde en verende matrasdrager. Op de box ligt de matras. Tezamen bieden zij een groot comfort en hebben een luxe uitstraling, omdat het bed door een eigen stofkeuze een unieke uitstraling heeft. De verenkern van de box zorgt samen met de matras voor goede eigenschappen: een gelijkmatige gewichtsverdeling, het ontbreken van drukpunten, een optimale bloedcirculatie, goede ventilatie en vochtregulatie.

Lattenbodem

De moderne lattenbodem is een prima drager voor de matras. Bodem en matras dienen wel goed op elkaar afgestemd te zijn. Goede lattenbodems zijn ontwikkeld om de vormen van het lichaam op meerdere punten te ondersteunen. De meeste lattenbodems zijn uitgerust met een speciale schouder- en heupzone, die rekening houdt met de zwaardere delen van het lichaam.

Er zijn vlakke lattenbodems of elektrisch verstelbare types waarbij het hoofdeinde omhoog gezet kan worden, maar bijvoorbeeld ook het rug-deel en het voeteneinde. Lattenbodems zijn er in vele kwaliteiten. Het is raadzaam om u goed te laten voorlichten.

Pocketveren matras

In een pocketveren matras zitten tonvormige metalen veren, die ieder afzonderlijk in een pocket verpakt zijn. In elke matras zitten honderden pockets, die onafhankelijk van elkaar meer of minder ingedrukt worden door het lichaamsgewicht.

De dikte van het metaal en de draaiing van de veer bepalen de weerstand. Door de toepassing van pocketveren met verschillende weerstand worden comfortzones in de matras gecreëerd. Hierdoor ontstaan er schouder- en heupzones, die de verschillende lichaamsdelen dusdanig ondersteunen dat de wervelkolom horizontaal en dus in de juiste houding ligt.

Een pocketveren matras kan gemakkelijk buigen en is zeer geschikt voor vlakke en verstelbare bedbodems. De gewichtsverdeling, vochtregulatie en ventilatie zijn optimaal bij dit type matras.

Latex matras

De grondstof voor latex is afkomstig van de “Hevea Braseliensis” rubberboom. Deze boom groeit op grote plantages in Zuid-Amerika en Azie. In de schors van de stam bevinden zich buisjes waar de rubbermelk doorheen stroomt. De rubbermelk wordt afgetapt door inkepingen in de schors te maken en deze in een reservoir te verzamelen. Dit proces gaat zeer langzaam, maar kan gedurende de gehele levenscyclus van de boom voortduren. Latex is duurzaam en milieuvriendelijk, het ontlast de spieren en bevordert de bloedsomloop.

De meest comfortabele latex matrassen worden vervaardigd van Vita-Talalay latex. Dit type latex heeft een structuur van open cellen, die ontstaan door het unieke productieproces. De platen bevatten een luchtbellen labyrint waardoor de matraskern kan ademen. Bij het verplaatsen van het lichaam wordt lucht door de matraskern geblazen. De traditionele latex, die door veel matrasproducenten gebruikt wordt, heeft deze ademende eigenschappen niet.

Vita-Talalay latex matrassen zijn hypoallergeen, veerkrachtig, stabiel en bevatten geen CFK’s. Door het ventilerende vermogen zal het lichaamsvocht verdampen in de ruimte en niet door de matraskern opgenomen worden.

Koudschuim matras

Koudschuim is een Polyurethaanproduct. Dit type matraskern heeft een aantal goede comfort eigenschappen: een lange levensduur en een hoog corrigerend vermogen. Het schuim past zich aan het lichaam aan en biedt ondersteuning waar dat nodig is, omdat het een hoge veerkracht heeft. Dit type schuim wordt aangeduid met een HR-waarde (High Resilience, ofwel hoge veerkracht) en een SG-waarde (soortelijk gewicht, ofwel de hoeveelheid koudschuim per kubieke meter). De beste HR waarde voor matrassen is de HR 45 t/m 65.

Koudschuim matrassen nemen vocht op en zullen naar verloop van tijd schimmelvorming gaan vertonen. Ze hebben een hoge conformiteit, ofwel een hoog aanpassingsvermogen, hetgeen wil zeggen dat de matras zich vormt naar de contouren van het lichaam. In combinatie met een goede bedbodem zal het lichaam gelijkmatig ondersteund worden, zodat de wervelkolom een natuurlijke curve heeft. Koudschuim geeft geen geur af en is erg duurzaam. Matrassen vervaardigd van koudschuim hebben de langste levensduur van alle matras soorten.

Hybride matras

In matrassenland worden vele types matrassen gecomponeerd. Combinaties van metalen pocket veren, kunststof veersystemen, diverse soorten koudschuim, wol, katoen, paardenhaar en zijde worden aangeboden als zijnde de best denkbare matras met de langste levensduur en de beste lichaamsondersteuning. Matrassen worden aangeboden in vele prijsklassen, van zeer voordelige koudschuim types tot de meest dure producten, die opgebouwd zijn uit diverse lagen. De prijs/kwaliteit verhouding van deze matrassen is zeer divers.

Wat is belangrijk

De uitstraling van een bed is een kwestie van smaak. Het is een meubelstuk dat bij de inrichting van de slaapkamer kan passen. In beddenland wordt veel aangeboden, van zeer simpel tot de meest luxueuze modellen die puur maatwerk zijn. De keuze van het slaapsysteem is echter van het grootste belang voor het lichaam. Een mens brengt immers 30% van zijn tijd door in bed en moet geheel ontspannen tijdens de nacht zodat hij overdag optimaal kan presteren. Goede ondersteuning van de wervelkolom is belangrijk en het ontlasten van lichaam en geest zijn van wezenlijk belang.

De keuze van een bedbodem en een bijpassende matras zijn moeilijk, maar vaak ook een persoonlijke voorkeur. Een boxspring combinatie kan in een stof naar keuze geleverd worden, al dan niet voorzien van een hoofdbord. Een lattenbodem met matras zal bijna altijd geplaatst worden in een bedbak. Daarbij kan ook een hoofdbord geleverd worden.

De allerbelangrijkste keuze is naast de ondersteunende kwaliteiten van het bed die van de ventilatie. Gedurende de nacht verliest ieder mens veel lichaamsvocht. Wanneer dit vocht door de matras opgezogen wordt ontstaat schimmelvorming. Schimmels zijn slecht voor de gezondheid. Ook gevoeligheid voor allergieën kan een reden zijn om de juiste keuze te maken voor een passende matras en matrasdrager.

InStyling ontwerpt en componeert bedden naar wens en verzorgt de uitvoering in kleur, maatvoering en stijl. Bijbehorende matrassen kunnen in meerdere soorten en hardheden geleverd worden. De klant kan een rondleiding in de fabriek van de producent aanvragen en wordt begeleid bij het maken van zijn keuzes. Passend in de slaapomgeving en naar behoefte van de slaper kunnen het bed, het slaapsysteem en eventueel ook het bedtextiel en bijbehorende accessoires geadviseerd worden.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan gerust contact op.

Bootmatrassen

Het belangrijkste aan boord is een comfortabel bootmatras.

Waarom? Omdat 30% van de tijd aan boord doorgebracht wordt om te slapen of te relaxen. Dat is voldoende reden om niet te bezuinigen op een goede matras. En laten we eens kritisch zijn……….. is de gedachte aantrekkelijk om op een matras te slapen die eerder door vele voorgangers al beslapen is? Wilt u bovendien uw spaarzame vrije tijd aan boord zo comfortabel en ontspannen mogelijk doorbrengen?

Een matras moet 7 tot wel 12 jaar meegaan. Daarna is de veerkracht en ondersteuning weg door slijtage, temperatuur- en vochtschommeling. Een bootmatras moet bovendien goed ventileren, want aan boord zijn de slaapruimtes veelal klein en wisselen de omstandigheden. Tijdens de nacht verliest ieder mens lichaamsvocht en dat zal moeten verdampen. Wanneer de matras niet goed ventileert zal het lichaamsvocht door de matras opgenomen worden. Schimmelvorming is het gevolg…..

In matrassenland is een keur aan producten beschikbaar. Op het gebied van bootmatrassen zijn er niet veel fabrikanten die een hoogwaardig product kunnen vervaardigen. Omdat de slaapplaats aan boord van een boot veelal een bijzondere vorm heeft zal ook niet elk type matras passen in de bedbak. Wij zijn op zoek gegaan naar de mogelijkheden en tot de conclusie gekomen dat een aantal zaken van belang zijn.

  1. Hoe dunner de bootmatras des te steviger deze moet zijn
  2. Hoe dikker de bootmatras des te meer comfort deze kan bieden
  3. Hoe zwaarder de kwaliteit des te langer de levensduur zal zijn
  4. Hoe zwaarder de kwaliteit des te meer comfort deze kan bieden

Een dikke bootmatras is echter niet per definitie een goed en comfortabel matras. Het belangrijkste na goede ondersteuning van het lichaam is de ventilatie van de matras. Dat wil zeggen dat het product vervaardigd moet zijn van een grondstof met een open cel-structuur en er onder de matras ruimte moet zijn om een luchtstroom te creëren. Hierdoor wordt het lichaamsvocht, dat tijdens het slapen uitgescheiden wordt, afgevoerd in de lucht. Wanneer er geen ventilatie onder de matras is zal het lichaamsvocht opgenomen worden door de matras. Zoals een spons water opneemt zal de matras het vocht opnemen. Dit veroorzaakt vervolgens schimmels in de matras…….

Een bootmatras moet vervaardigd worden van de meest comfortabele en duurzame materialen. Een hoogwaardige brandvertragende FR matras tijk met een Airflow™ border  biedt comfort, ondersteuning en ventilatie van uitzonderlijke kwaliteit. Dit moet de basis zijn voor een goede nachtrust. Behalve de grondstof van de matraskern is dus ook de matras tijk, de matras border en de matrasdrager van belang. Een lattenbodem zal bijdragen aan comfort van de matras, deze zal het lichaam beter ondersteunen en zorgt voor een luchtstroom onder de matras. Wanneer er in de bodem van de bed-bak enkele gaten gemaakt worden zal de lucht die verplaatst wordt bij het bewegen in bed nog beter afgevoerd kunnen worden.

Goede lichaamsondersteuning, die past bij de lichaamsbouw en het gewicht, de toepassing van natuurlijke materialen en een goede ventilatie dragen bij aan een gezonde en ontspannen nachtrust. Wanneer u ’s nachts uitrust zal het lichaam overdag beter kunnen presteren.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan vrijblijvend contact op.

Bedlinnen

Wetenswaardigheden over bedlinnen.

Egyptisch gekamd katoen

Deze katoen komt niet uit Egypte, maar is een commerciële benaming voor lange vezels. Hoe langer de vezels hoe kwalitatiever, sterker en zachter deze zijn. Er ontstaat minder pilling, omdat er minder uiteinden in een draad zitten. De katoen vezels worden gesponnen tot katoendraden.

Gekamd katoen

Alle vezels worden in dezelfde richting gekamd, zodat alle korte vezels eruit gehaald kunnen worden. Gekamd wil eigenlijk zeggen gescheiden. De korte vezels worden door de goedkope textiel merken gebruikt. Bedlinnen van deze voordelige katoengarens voelt harder ofwel ruwer aan omdat er veel draaduiteinden zijn. De vezels zijn minder sterk en er is meer kans op pilling van de stof.

TC ofwel thread counts

Tread counts zijn het aantal draden per inch². Bij een 400 TC stof zijn de draden nog eens getwist/getwijnd onder elkaar ten opzichte van een 200 TC stof, waardoor de stof sterker en zachter is. Er worden stoffen aangeboden van 200 TC tot wel 1200 TC. Hoe dichter de stof geweven is des te steviger hij aanvoelt.

Percal en satijn katoen

Bij perkaal katoen is de weeftechniek 1 op 1 inslag en kettingdraad. Percal voelt frisser zoals bijvoorbeeld een hotellaken, is crispy ofwel krakend en strijkt moeilijker dan bedlinnen van satijn katoen.

Bij satijn katoen is de weeftechniek 2,3,4 inslag op 1 kettingdraad en schuiven de draden telkens op. Daarna krijgt de stof nog een extra behandeling zodat er een glanzend effect ontstaat en de stof ook zachter aanvoelt. Satijn katoen voelt warmer aan, heeft een glans, is gemakkelijker in onderhoud, kreukt minder en is zachter.

Linnen

Het natuurlijke linnen wordt gemaakt uit de vezels van de vlasplant. Het vlas wordt gedroogd, daarna wordt het blootgesteld aan water zodat de vezels vrijkomen, die geschikt zijn voor de productie van linnen. Alleen de lange vezels worden gebruikt om te spinnen tot garens waarmee vervolgens de stoffen geweven worden. Linnen kan een wat ruwe uitstraling hebben.

Stoffen en Covid-19

Covid-19 en outdoor stoffen.

Met de wereldwijde pandemie van COVID-19 zijn velen van ons zich meer bewust geworden van de dingen die we aanraken en hoe we ze kunnen desinfecteren om degenen te beschermen waar we het meest om geven.

Sunbrella® stoffen worden geproduceerd met in de massa geverfde vezels en garens, waardoor ze kleurecht zijn en zeer goed bestand tegen chemicaliën en UV-licht. Daarom kunnen Sunbrella-stoffen gereinigd, ontsmet of gedesinfecteerd worden met bleekmiddel zonder angst voor kleurverlies of degradatie. Desinfecteren of ontsmetten vereist vaak het gebruik van
sterke chemicaliën die andere stoffen kunnen beschadigen, maar van Sunbrella stoffen is bewezen dat ze deze chemicaliën herhaaldelijk weerstaan. Het schoonmaken op deze manier doet niet de uitgebreide garantie vervallen.

Informeer naar de toepassing van deze outdoor stoffen.

Bedtextiel à la carte

Kwaliteit onderscheidt zich.

Slapen onder krakend fris bedtextiel dat eindeloos vaak gewassen kan worden en de kleur behoudt. Kwalitatief goed bedlinnen van satijn-katoen kan variëren van 300 TC tot 1000 TC. Deze aanduiding zegt alles over de dichtheid en kwaliteit van de draden. Percal katoen wordt aangeboden in o.a. 400 TC en 600 TC en voelt koeler en meer crispy aan dan satijn katoen. Wie van nonchalence houdt kiest voor linnen, dat koel voelt in de zomer, warm in de winter en niet gestreken hoeft te worden.

Bedtextiel kan door diverse leveranciers in elke gewenste maat geleverd worden en kan naar wens samengesteld worden. Ingeweven logo’s, initialen, patronen en stoffen in meerdere kleuren kunnen net die touch aan de slaapkamer geven die de sfeer vergroot. Zo wordt het slaapvertrek een echte leefruimte waar het heerlijk vertoeven is. Vergeet niet dat u ongeveer 30% van de tijd in bed doorbrengt. Deze ruimte mag dus alles bieden om het lichaam rust te geven.

Last van muggen?

Wordt u lastig gevallen tijdens de nacht?

Laat u niet gek maken door zoemende muggen tijdens de nacht. Met een plissé hordeur of een plissé raamhor blijven deze insecten buiten de deur. Ze zijn er voor binnen- en buitenmontage en in meerdere kleuren.

Instyling adviseert voor elke situatie een passend horsystem. Wacht niet totdat u lek geprikt bent! Levertijd ongeveer drie weken.